"Az élet szép" koncert beszámoló

A Sárvári Oratórikus Kórus 2014. június 28-án, 20 órai kezdettel a Spirit Hotel Thermal Spa*****superior Konferenciatermében tartotta teltházas, AZ ÉLET SZÉP című koncertjét.

A koncert címét és témáját üzenetként szánták a koncert megálmodói: a zeneszámok a természet, a szerelem, a zene szépségéről, az örökéletbe vetett hitről, az életörömről szóltak. A 2013-ban alakult együttest dr. Szalai Ferencné vezényelte.

A koncertet a nagyszámú közönség soraiban megtisztelte jelenlétével Kondora István polgármester, Budapestről a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének titkára, Somogyvári Ákos karnagy, zenepedagógus; számos intézményvezető és zenepedagógus.
Az elegáns környezetben adott koncerten minden korosztály megtalálta a maga számára legkedvesebb dallamot, melyet újra és újra vastapssal hálált meg. Az idősebb generáció Denza: Funikuli funikula és a Daróczi Bárdos: Bükkvidéki lippentős dallamait találták a szívükhöz legközelebb állóknak. A fiatalokat pedig Cohen: Hallelujája és a Happy day hangjai lelkesített tapsolásra.

A koncert sárvári közönségének bensőséget adott, hogy a fiatal énekegyüttes számos tagja szólóéneklést is vállalt. Bögöthy Zsófia, Csempesz Gábor, dr. Gerbert Ottóné, dr. Szalai Ferenc, Fehér Sándorné, Horváth Barbara, Horváth Róbert, Nagy István, Némedy-Nyul Marianna Cecília, Pécz Eszter, Samu Antal, Szalai Benedek, Szilágyi Krisztina, Varga György önállóan is megmutatták hangjukat. A koncerten a jövő üzenetét hordozta az oratórikus kórus tagjainak gyermekeiből és a Petőfi Úti Óvoda zeneovisaiból alakult gyermekkórus ( szólista: Kovács Johanna), akiknek csengő hangja Marty Haugen három művében hallható volt. A gyerekkórust Stieber Józsefné tanította be.

A koncertet magyar és angol nyelvű konferansz fűzte össze, az együttes a külföldi vendégeket külön blokkban köszöntötte: megszólaltak Dvořak: Új világ szimfóniájának híres dallamai és a magyaros virtust reprezentáló népdalok.

A közönség az érzelmek sokszínű skáláját élhette át: könnyfakasztó jelenet volt Marty Haugen a tékozló fiú történetét feldolgozó kórusműve, a friss házasok pajzán humora és a ráadásszámok egyikében pedig a Hava nagila önfeledt táncára tapsolt a publikum.

Valódi, huszonegyedik századi koncert volt, melyben helyet kapott a trombita (Pfeiffer Milán), a furulya (Kovács Izabell), a könnyűzenei dobkíséret (dr. Wachter Walter és Szalai Ágoston) is. A sokféle zenei stílus, műfaj: barokk motetta, trubadúr dallam, dzsessz, soul, musical, gospel, magyar népdalok együttese adta az évszázadok üzenetét: Az élet szép.

A közönség soraiban helyet foglaló szakemberek kiemelték a kórus a precíz, részletekben kidolgozott munkáját, a kifejező, érthető szövegmondást, a kotta nélküli éneklést, a sokszínű, mégis kerek egész zenei élményt, Dörnyei Roland precíz zongorakíséretét, mely segítette a kórus átélt előadását. Szombat este örömzenében volt része a kórusnak és közönségének egyaránt.

Az előadás az Il silenció dallamaival zárult.